De verschillende dansstijlen

Modern

Moderne dans

Moderne dans is ontstaan als reactie op ballet. Het behoudt technische basisonderdelen maar is veel vrijer, voegt nieuwe ideeën toe en breekt met sommige zelfs volledig. Er is vrijheid. In moderne dans mag er parallel, met gebogen rug, off balance en in connectie met de grond gedanst worden, dit in tegenstelling tot klassiek ballet. Het uiten van emotie en gebruik van ademhaling spelen een belangrijke rol. Verder bestaan er tal van vormen en methodes in moderne dans en zijn de mogelijkheden eindeloos! 

Ballet

Klassiek ballet

Klassiek ballet is ontstaan in Frankrijk onder het bewind van Lodewijk de 14e en is de oudste onder de theaterdansen die we kennen. Vandaag de dag gebruiken we nog steeds Franse termen om alle technisch afgelijnde bewegingen te benoemen. Ballet vraagt veel discipline om kracht, lenigheid en coördinatie op te bouwen om alle bijzonder moeilijke bewegingen er makkelijk, licht en sierlijk te laten uitzien. In de balletles wordt steeds opgewarmd aan de barre. Hierna volgen oefening ‘au milieu’, diagonalen met draaien of sprongen en een stretch. 

Jazz

Jazz

Jazz is een vrije manier van dansen waarin bepaalde basistechnieken en aspecten van ballet terug te vinden zijn, maar ook elementen uit Afrikaanse dans, swing, disco, salsa en urban. Muziek en dus muzikaliteit spelen een essentiële rol. Andere kenmerken zijn isolatie, coördinatie, swing en connectie met de vloer. De dag van vandaag zijn er veel verschillende vertakkingen en stijlen in jazz zoals modern-jazz, oldschool jazz, fosse, horton, afro-jazz, funky jazz,…

streetdance2

Streetdance

Streetdance is een verzamelnaam van dansvormen met roots in de urban dansstijlen. Het opkomen van videoclips speelt hierin een belangrijke rol. Freestyle en sociale aanmoediging zijn essentieel voor de beleving van de stijl. Basiselementen zijn groove, bounce, isolaties, groundedness, expressie, eigenheid en muzikaliteit. In streetdance vind je elementen uit de funk, hiphop, clipdance, waacking, vogueing en breakdance terug. 

hedendaags

Hedendaags

Hedendaags heeft veel raakvlakken met modern, toch zijn er enkele verschillen. De stijl ligt verder af van ballet. het pad van de beweging is belangrijker dan de vorm en dus verbinding tussen de passen krijgt evenveel aandacht als de pas zelf. Expressie, eigenheid, adem, verplaatsing, hooggelegen en met name grondwerk en improvisatie zijn essentiële onderdelen. 

dancemix

Dancemix

Dancemix is een mix tussen verschillende stijlen. In deze les krijgen leerlingen de kans om van elke stijl te proeven en te ontdekken wat ze leuk vinden en misschien juist minder leuk. Er komen onderdelen van ballet, streetdance, jazz, moderne dansen en hedendaagse dans aan bod. Dansplezier en ontdekken staan centraal. Verder wordt er steeds aandacht besteed aan dansante basiselementen zoals muzikaliteit, lenigheid, kracht en coördinatie. 

femme

Femme

Femme, ook wel ‘girly’ genoemd, is een specifieke stijl binnen de urban stijlen. Vrouwelijkheid en spelen met de muziek staan centraal. Er wordt veel aandacht besteed aan zelfvertrouwen en bodyconfidence. In de stijl vind je elementen terug uit jazz, waacking en vogueing, clipdance en streetdance. Er kan gedanst worden op sneakers of hakken (high heels), maar altijd vrouwelijk!

dance fit

Fit & fun dance

Fit & fun dance is een les waarin de nadruk ligt op dansplezier en workout. Er wordt gedanst op een ongedwongen manier. We willen hier vooral bewegen en minder moeten nadenken over ingewikkelde danscombinaties. ook wordt er specifiek gewerkt aan kracht, lenigheid, uithouding en blessurepreventie. 

Kleuter en preballet

Kleuter- en préballet

Deze lessen bieden een algemene dansante vorming voor de allerkleinsten. Spelenderwijs wordt er een technische basis gelegd voor ballet maar ook voor elke andere dansstijl. Er wordt gewerkt aan muzikaliteit, lichaamsbewustzijn, een goede basishouding, coördinatie, dansvocabulaire en uiteraard vooral dansplezier. In de préballetles wordt er al wat meer naar de vorm van een echte balletles gewerkt, met het introduceren van barre oefeningen en meer technische basiselementen.

Proefles

We zijn momenteel druk bezig met de voorbereiding van de dansvoorstelling en daarom zijn er even geen proeflessen mogelijk. Vanaf 1 april staan we weer te popelen om jou te verwelkomen voor een proefles, vanaf die datum kan je ons contacteren voor meer info. Tot dan!