Helena
Vandecasteele

Artistiek leider & dansdocent

Helena (29) haar dansverhaal startte bij Ann-Sophie Deweer, waar ze op 9-jarige leeftijd startte met lessen tap, clipdance, ballet en jazz. Later maakte ze de overstap naar Petrella Lion, waar ze ook moderne dans erbij naam en waar ze Michelle leerde kennen.

In 2011 werd ze aangenomen voor de dansopleiding MBO Dans Goes. Na 2 jaar in Goes, startte ze haar dansopleiding aan codarts Rotterdam, waar ze 4 jaar later afstudeerde als danser, dansmaker en dansdocent in hedendaagse dans. Zo is ze gespecialiseerd in Floorwork, Flying Low, improvisatie, Passing through en partnering. Ze volgt regelmatig workshops en bijscholingen bij sleutelfiguren in de hedendaagse danswereld. Na een inmiddels jarenlange scholing en samenwerking met David Zambrano, mag Helena ook Flying Low en Passing Through geven. In 2019 mocht ze deelnamen aan zijn danshistorische project ‘The 60 days’.

Als danser deed ze ervaring op bij tal van choreografen en ze is actief als freelancer. In het verleden danste ze in stukken van zeer verschillende choreografen zoals bijvoorbeeld: Anka Majcher, Yordana Rodriguez, Leine en Roebana, Shailesh Soni, Christina De Chatel, Conny Janssens, Natalia Vallebona, David Zambrano, etc.

Ten slotte is Helena gepassioneerd door choreograferen. Dit deed ze voor verschillende gezelschappen, collectieven, dansopleiding en eigen werk. De dag van vandaag doet ze dit vooral voor haar eigen gezelscahp ‘Roots Compagnie’.

Als enthousiaste en gepassioneerde dansdocent heeft ze inmiddels 11 jaar ervaring in tal van dansscholen en in het kunstonderwijs zoals Muda, kunsthumaniora Brugge. Belangrijk in haar lessen zijn passie, beleving, openheid, onderzoek en zelfrelativering.